Spoločný podnik vytvorí v Prešove 100 nových pracovných miest

06.04.2011 Prešov

Prešov 6. apríla (TASR) – V spoločnom podniku, ktorý zakladajú nemecká spoločnosť FTE automotive a dánska firma SBS (Scandinavian Brake System A/B), má podľa plánu v priebehu troch rokov vzniknúť v Prešove 100 nových pracovných miest. Zástupcovia oboch zahraničných spoločností dnes v Prešove informovali, že pôjde o výrobu a repasovanie brzdových strmeňov do automobilov.
Výrobná technológia novovzniknutej spoločnosti s r. o. SFMC (SBS/FTE Manufacturing Corporation) sa bude nachádzať v zrekonštruovaných priestoroch priemyselnej haly v blízkosti sídliska Šváby.
\"Spoločný podnik začne svoju činnosť v polovici júna, kedy by sme začali sťahovať technológiu do Prešova. Sériová výroba by začala v priebehu augusta. V novom závode sa budú vyrábať komponenty diskových bŕzd, tie sa tu budú repasovať,\" uviedol pre TASR jeden z konateľov nového podniku Peter Lang. Doplnil, že prvých 50 ľudí by chceli zamestnať v priebehu tohto roka a prevažne by malo ísť o robotnícke pozície.
Podľa výkonného riaditeľa SBS Hansa Fuglgaarda ich spoločnosť v súčasnosti vykonáva repas strmeňov v Dánsku a vo Vietname. V Prešove chcú spoločne investovať niekoľko miliónov eur a výroba by mala dosiahnuť 400.000 strmeňov ročne.
\"Vznikom SFMC v Prešove zvýšime našu výrobnú kapacitu a posilníme konkurencieschopnosť. Zároveň nám spolupráca poskytne príležitosť na predaj našich výrobkov novým zákazníkom,\" zdôraznil Fuglgaard.
Generálny riaditeľ FTE automotive Andreas Thumm zdôraznil, že ide o technológiou, ktorá má budúcnosť v automobilovom priemysle.
\"Repas strmeňov je dobrým rozšírením našej momentálnej palety pre trh s náhradnými dielcami v sektore hydraulických bŕzd. Je priateľský voči životnému prostrediu a šetrný voči zdrojom,\" dodal Thumm. Mzda pracovníkov by sa podľa jeho slov mala pohybovať nad priemerom, ktorý je charakteristický pre tento región.
Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove Ladislav Babuščák je presvedčený, že pre novú spoločnosť nebude problém nájsť v tomto regióne dostatok kvalitnej pracovnej sily na zmienené pozície.
Vznik spoločného podniku je podľa prešovského primátora Pavla Hagyariho pozitívnou správou pre tento región, v ktorom je vysoká nezamestnanosť. \"Tešíme sa, že sa tu etabluje ďalší investor, ktorý vytvára nové pracovné miesta,\" konštatoval.
FTE automotive sa zaoberá výrobou komponentov pre brzdy a spojky. Ročný obrat spoločnosti predstavuje asi 400 miliónov eur a vo svojich 10 závodoch na celom svete zamestnáva viac ako 3500 ľudí. Jedna z prevádzok sídli aj pri Prešove, kde pracuje 120 zamestnancov.
Dánska firma SBS sa zaoberá hlavne výrobou komponentov do brzdových systémov pre autá, motocykle a priemyselné stroje, ale aj teleskopických tlmičov. Jej ročný obrat dosahuje 130 miliónov eur a vo svojich prevádzkach zamestnáva 1500 ľudí.
 

Vyberte región

mark